Targonca vizsga

Targoncás szeretnél lenni, de nem tudod mi vár rád a targonca vizsgán?

Jelentkezz targoncás tanfolyamunkra, és felkészítünk azokra az ismeretekre, amelyek a sikeres targonca vizsgához kell !

Olvass tovább, és megismered a követelményeket !

A targoncás képesítésekből többfélét ismerünk, mert az idők folyamán a jogszabályok változtak, és mindig az éppen hatályosnak megfelelő targoncavezetői engedéllyel kellett rendelkezni. Jelenleg ez úgy néz ki, hogyha targoncavezető szeretnél lenni, akkor rendelkezned kell egy államilag elismert OKJ-s targoncavezető képesítéssel, ez az OKJ-s Targoncavezető bizonyítvány. Amit pedig mindig magadnál kell hordanod, ha a targoncáddal dolgozol, ez nem más, mint a targonca jogosítvány.

Nézzük meg, hogy milyen targonca vizsgákra lesz szükséged, ha targoncavezetőként szeretnél dolgozni

Targoncavezetőként csak az dolgozhat, aki rendelkezik a targonca vezetéséhez szükséges engedélyekkel.

Jelenleg szükséges :

  1. OKJ-s Targoncavezető bizonyítvány, hogy államilag elismert legyen a végzettséged.
  2. Targonca, vagy más néven gépkezelői jogosítvány, amelyet munkavégzés közben is magadnál kell tartanod.

Ha régi motoros vagy a targoncás szakmában, és korábban már résztvettél  targonca vizsgán, akkor keresd elő a bizonyítványaidat és vizsgáld meg azokat. Ha ugyanis találsz köztük kék színű borítóval ellátott Könnyűgépkezelő, vagy Nehézgépkezelő OKJ-s bizonyítványt, akkor csak egyféle targonca vizsgára lesz szükséged, hogy nyugodtan targoncázhass.

Ez pedig nem más, mint gépkezelő hatósági targonca vizsga. A hatósági targonca vizsga csak gyakorlatból áll, tehát nem kell tesztlapot írni, nem kell szóbelizni, csak be kell mutatni, hogy megfelelően kezeled a targoncát.

Ha nincs kék színű OKJ-s bizonyítvány, akkor többlépcsős targonca vizsgán kell résztvenni. Azért hívjuk többlépcsősnek, mert több egymásra épülő vizsgát tartalmaz. Megkülönböztetünk OKJ-s targonca vizsgát, és hatósági targonca vizsgát. A targoncás munkakör betöltéséhez ugyanis két végzettségre lesz szükséged. Az egyik az OKJ-s Targoncavezető bizonyítvány, a másik a hatósági vizsgán megszerzett targonca, vagy gépkezelői jogosítvány.

A targonca vizsgák sorrendeje:

  1. Modulzáró targonca vizsga
  2. OKJ-s targonca vizsga
  3. Hatósági targonca vizsga

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.